Iyengar yoga

“Yoga: het pad naar holistische gezondheid.”
B.K.S. Iyengar

 

Wat is Iyengar-Yoga?

“Iyengar-yoga, is een vorm van hatha yoga die ontwikkeld is door B.K.S. Iyengar. Iyengar-yoga karakteriseert zich door de grote aandacht die er tot in detail is voor het in lijn brengen van het lichaam met de geest; dit wordt ook wel proprioceptie genoemd. Het is sterk verankerd in de traditionele acht takken van yoga zoals die zijn neergelegd door Patanjali in de Yogasoetra’s (daarom ook wel Patanjali-yoga genoemd) en waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van kracht, weerstand, flexibiliteit en balans, door middel van concentratie (Dharana) en meditatie (Dhyana). Deze acht takken zijn:
– Yama
– Niyama
– Asana’s
– Pranayama
– Pratyahara
– Dharana
– Dhyana
– Samadhi

Iyengar-yoga staat bekend om het gebruik van hulpmiddelen, zoals riemen, blokken en dekens, die dienen als ondersteuning bij de uitvoering van de asana’s. Deze hulpmiddelen hebben ten doel de beginnende, minder lenige, zieke of vermoeide beoefenaars de oefeningen op een eenvoudige manier volledig te laten ervaren.

Door de oefening van een systeem van asana’s, richt Iyengar-yoga zich op het verenigen van het lichaam, de geest en de ziel voor gezondheid en welzijn. Iyengar-yoga wordt beschouwd als een krachtig instrument om stress van het moderne leven te verminderen, wat op zijn beurt zou moeten leiden tot verbetering van het fysieke en spirituele welzijn.”

 

Wie is B.K.S. Iyengar?

“Iyengar Yoga is genoemd naar de yogaleraar B.K.S. Iyengar. Hij is in 1918 in India geboren en vanaf zijn zeventiende geeft hij yogales. Hij heeft een actieve, uitdagende en zorgvuldige vorm van hatha yoga ontwikkeld. Hiermee wordt een andere betekenis van het woord ‘hatha’, namelijk ‘krachtig’, in de praktijk gebracht. Dit heeft hij bereikt door jarenlang intensief te oefenen, door de oude geschriften te bestuderen en door les te geven aan duizenden en duizenden leerlingen over heel de wereld. Hij heeft de eeuwenoude Indiase kennis van yoga zichtbaar en voelbaar gemaakt voor velen. En daarom noemen zijn volgelingen de manier waarop zij yoga beoefenen Iyengar Yoga. Niet alleen B.K.S. Iyengar werd wereldberoemd, ook zijn dochter Geeta en zijn zoon Prashant. Voor zijn baanbrekend werk kreeg B.K.S. Iyengar veel prestigieuze onderscheidingen. En hij schreef het boek over yoga: Light on Yoga. 

B.K.S. Iyengar hield sinds 26 januari 1973 zijn yogacentrum in het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute in de stad Poona in India.

Bron: www.wikipedia.org